Demonstrasjon for ytringsfrihet.

Første fredag i måneden står en trofast gjeng foran den Saudi-Arabiske ambassaden og roper Free Raif Badawi og Free all prisoners of concience. I dag, fredag 6. april sto den samme gjengen der, og i tillegg en tiendeklasse fra Ås ungdomsskole som i valgfag samarbeider med Amnesty om internasjonale saker. Løfterikt at ungdommen engasjerer seg.

Saudi-Arabia med sjarmoffensiv. 

I London og delvis i New York vaier det saudiske flagget fra en rekke bygninger. Et PR firma er bestilt og betalt for å fremsnakke det moderne Saudi-Arabia og prins Mohammad bin Salman som en moderne reformator. Tenk, nå får kvinner lov å kjøre bil og vise mer enn ansiktet enn øynene – et fremskritt? Ja, det er det, men samtidig en dekkoperasjon for alle menneskerettsbruddene som foregår i dette landet. Bloggeren Raif Badawi har sittet fengslet i 6 år, og den eneste grunnen til at han ikke er blitt pisket mer enn en gang er den store internasjonale oppmerksomheten. Mange forkjempere for ytringsfrihet sitter fengslet, unge gutter er dømt til døden for å ytre seg. Det foregår en systematisk undertrykking av folket og det frie ord – da er ikke noen symbolrettigheter som bilkjøring mye å glede seg over selv om jeg selvfølgelig er glad for alle fremskritt for saudiske kvinner. Jeg tror ikke på Mohammad bin Salmans moderniseringsprosjekt før han begynner å løslate samvittighetsfanger fra fengslene.

Saudi-Arabia og krigen i Jemen

Krigen i Jemen foregår for fullt med Saudi-Arabia som hovedaktør. En krig av verste sort med grufulle konsekvenser for landet og sivilbefolkningen. En av grunnene til den store sjarmoffensiven er å kjøpe våpen fra våre allierte i NATO og fra oss. Hvem er med på å finansiere PR- stuntene? Jo, våpenhandlerne. Vi har ikke mye å være stolte av – vi er med på grusomhetene i Jemen så lenge vi stilltiende godtar våpenhandelen og selv er med på å selge våpen. Vi kan gremme oss over Trumps omfavnelser av prins Mohammad, men vi er ikke stort bedre selv så lenge vi godtar våpenhandelen. Dessuten er våre politikere unnfallende og tause når det gjelder menneskerettigheter i Saudi-Arabia, de er jo våre allierte!

Er det greit å opprettholde et grusomt regime når andre også er grusomme?

Et argument jeg får servert når jeg sier og skriver slikt som i dette innlegget er at Iran er like ille. Et usannsynlig dårlig utsagn, det fritar ingen for ansvar at andre er (nesten) like ille. Og i disse like etter påsketider å gjøre som Pontius Pilatus å toe sine hender. Norge later som vi ikke selger våpen til krigførende makter, vi bare selger til andre som selger til krigførende makter. Forstå det og godta det den som kan.

Hilsen en som vanlig oppbrakt Ragnhild 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg