Norge, FN og Moriabarna

Regjeringen har lagt mye penger og prestisje i å bli valgt inn i FNs sikkerhetsråd. Argumentene som serveres for at dette skal lykkes er i følge regjeringen blant annet at “For et land som Norge, med et stort internasjonalt engasjement, er det naturlig å søke å ta vår del av ansvaret”. Vel og bra, Regjeringen.no skriver også ganske riktig at “mange av dagens utfordringer kan bare løses i samarbeid med andre land”. Og her kommer barna i Moria inn.

FNs Høykommisær for flyktninger har høylytt kritisert Norge for ikke å være med på listen over de 12 villige EU-landene som har lovet å bli med på EUs plan for relokalisering av16000 barn fra de overfyllte greske leirene. Det er blitt lagt merke til at Norge ikke vil ta i mot noen av barna før åtte-ti andre land har gjort det først. Leder for Høykommisæren i Hellas, Philippe Leclerc sier det helt klart at det ikke er ønskelig at noen land skal stille betingelser for å bli med. Hvis alle land skulle gjøre det, ville det forsinke prosessen og barna vil tape enda mer av sin barndom. “Vi forventer at Norge står sammen med de som ønsker å hjelpe” sier Leclerc. Men Norge har ikke tid til slikt, Norge vil nemlig bli medlem av FNs sikkerhetsråd.

6000 par barnesko

Tirsdag aksjonerte aksjonsgruppen “Evakuer barna fra Moria” foran Stortinget for å legge press på regjeringen. Venstre og KrF har fått til et halvhjertet løfte fra storesøster Høyre om å hente barn fra flyktningeleire i Hellas “hvis 8 – 10 andre land gjør det samme”. Slik kan Høyre, ved Monica Mæland lene seg tilbake i trygg forvissning om at dette kommer til å ta tid så kanskje vi slipper å hente flyktningebarn og derved tirre FrP før etter valget i 2021. Da er også tiden ute for barna i Moria, de er enten døde eller så skadet at de aldri vil kunne leve et godt liv.

Om å sitte i FNs sikkerhetsråd

Dette kan synes viktig for å fremme norske interesser internasjonalt, særlig er vi opptatt av havretten. Dessuten gir det internasjonal prestisje. Men om jorden blir et bedre sted å leve og at konflikter mellom nasjonene blir mindre om Norge deltar, er vel heller tvilsomt. Som Harald Stanghelle så treffende sier det i en artikkel i Aftenposten i dag: FNs sikkerhetsråd er ikke et sted for de rene og ranke, men for kynisme”. http://FN – et sted for kynisme FNs sikkerhetsråd er ikke stedet for de rene og ranke, men for kynisme. Derfor kommer Norge til å skuffe mange om vi nå kommer inn. Her gjelder det ikke å irritere de store, faste medlemslandene, som en furten Trump eller kinesiske Xi. Tove Gravdal sier det slik i sin bok: “Norges utfordring er kunsten å bevare troverdighet og kjempe for menneskerettigheter og klima uten å terge Kina, hisse opp Russland eller bli uvenn med USA”.

Ofres barna i det storpolitiske spillet?

Høyre trodde nok de skulle få fred for disse masete Moriaaksjonistene ved å gi juniorpartene i regjeringen et bittelit bein å tygge på. Det det nå gjelder er å få Norge inn i Sikkerhetsrådet. Om det betyr å fri til stater som er åpenbare diktaturer eller øystater som risikerer å bli liggende under vann hvis vi fortsetter å lete etter nye oljekilder så langt nord som mulig, så virker det som hensikten helliger middelet. Og mens vi snakker høyt om frihet, internasjonalt samarbeid og en levelig jordklode, dør barna i Moria.

Hilsen Ragnhild som også i varmen kan hisse seg opp.

2 kommentarer
  1. Jeg liker innleggene dine, de er tydelige og modige. Jeg har tvilt meg til et standpunkt i Moriasaken, og etter å ha lest innlegget ditt så føler jeg meg trygg på at jeg har valgt rett. Takk for det.

   For å fortsette med Rudolf Nilsens fantastiske dikt, så kan vi vel si at Kr.f og Venstres «seier» i denne saken passer bedre til strofen;
   «Intet er mere som skrift i sand enn løfter om kjærlighet»
   Det er ikke løfter om kjærlighet (når 8 til 10 andre har gitt det), det disse barna trenger, de trenger handling nå.

   1. Takk Merethe, alltid hyggelig å være enige, ikke sant? Og takk for henvisningen til Rudolf Nilsen, det er så sant så sant.
    Så nå er det bare å håpe at det kan bli håp for flyktningebarna, sannsynligvis ikke nå som det er sommer. Man blir så maktesløs når storpolitikken vinner.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg