Reinsdyrkjøtt er undervurdert !

For noen år siden ble ett møte i Lyngen avrundet med et fantastisk måltid i en Lavvo. Over ei grue midt i Lavvoen hang ei jerngryte. Buljongen putret og det luktet godt. Vi satt på reinsdyrskinn og var fulle av forventning. Denne suppa/buljongen, på samisk “bidos” ble kokt på reinsdyrnakke. Det tok mange timer over varmen og ble kokt sammen med potet, løk og gulrot. Vi fikk den servert sammen med “tunnbrød” med tyttebær syltetøy. Den totale settingen var selvsagt en av grunnene til at et slikt måltid vil bli husket for alltid. Noen ganger har jeg senere kjøpt reinnakke og knoker, kokt kraft i 3-4 timer og etter hver lagt oppi diverse grønnsaker. Det blir ikke noen ekte “bidos”, men veldig bra for en søring.

Reinsdyrstek var store ting de få gangene dette ble servert hjemme i oppveksten. Det er “stasmat” ved spesielle anledninger, men altfor sjelden etter min mening. Finnbiff eller reinskav er nok det de fleste søringer bruker oftere. Rett og slett kjøtt skåret opp i strimler, stekt sammen med sopp og løk og i tillegg potet- eller rotmos.

I disse dager med corona virusredsel, er det nok noen som går til innkjøp  av litt ekstra mat og drikke. Med mulige dager med vansker med å få kjøpt inn det vi daglig trenger, bør vi ha et lite beredskapslager (faktisk tilrådet av våre myndigheter). Vanligvis bruker vi ikke mye hermetikk. Men Joikakakene har jeg noen bokser av kjelleren. Næringsrikt og bra laget på reinsdyrkjøtt og det helt fra slutten av 1940-årene.

I Norge har vi omlag 250 000 tamrein og 30 000 villrein. De lever av det naturen har å by på og det er bare i sjeldne situasjoner at vi må spe på med annet for. Villreinen er basen for den samiske kultur. De siste årene er det slaktet mellom 60- og 65 000 dyr og alt for mye ligger på fryselager. At vi spiser viltkjøtt er skikkelige klimatiltak, dessuten er det godt og sunt. Ganske magert kjøtt og det som er av fett er mest umettet og sunt for oss.

Den dyktige kokken Arne Hjeltnes går ikke av veien for å fremsnakke kvalitetsmat. Han forteller at det som er merket “Finnmarkmat” og som angir hvor og hvem reineierne er, garanterer for fint kjøtt.

Reinen kom til Norge for 10-12000 år siden, sansynligvis rett før eller samtidig med våre forfedre. La oss verdsette reindrifts-næringen  og bruke dette flotte kjøttet.

Hilsen Thor-Øistein som fremdeles synes Joikakaker er grei mat.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg