Litt om sukker

Alle vet vi at sukker er usunt, det vil si vi vet at raffinert sukker som det vi finner i brus og godteri, særlig smågodt er usunt. For mye sukker i kosten fører til alvorlige helseplager som diabetes 2 og metabolsk syndrom. Høyt forbruk av sukker er noe av det som er mest truende for folkehelsen i dag. Sukkerforbruket har de senere årene gått ned i Norge, og det er bra. Allikevel er det fortsatt for høyt, særlig blant barn og unge. En av grunnene til det høye sukkerforbruket er alt for mye bruk av sukkerholdige drikker som brus og saft. 

Er sukker avhengighetsskapende?                                                                                                                                                      Her er forskerne uenige. Det viser seg at sukker trigger belønningssentere i hjernen slik som rusmidler, alkohol, narkotika og tobakk, kan gjøre. Men de studiene som tyder på at belønningen som sukkeret gir kan sammenliknes med narkotika og alkohol er utført på mus og rotter. Som kjent er det fortsatt forskjell på mus og mennesker. Forskerne som ikke tror på avhengighetshypotesen er imidlertid enige i at søtsuget som mange opplever kan være reelt, men at dette ikke kan sammenliknes med rusavhengighet som blant annet gir abstinenssymptomer når det avhengighetsskapende stoffet fjernes. 

Blir barn “høye” av sukker?                                                                                                                                                            Mye sukker som tas inn på en gang, og særlig sukker uten samtidig annen mat eller på tom mage gir ubalanse i blodsukker-reguleringen. Først  blir barnet hyperaktiv av et raskt stigende blodsukker for så å bli grinete, slapp og sliten når blodsukkeret faller, og det vil det gjøre ganske raskt. Dette har ikke noe med overfølsomhet overfor sukker å gjøre, men er en naturlig konsekvens av forstyrret blodsukkerregulering. Dette er mye tydeligere hos barn enn hos voksne.

Er en sukkerkalori det samme som en fettkalori?                                                                                                             Sukkerindustrien har alltid hevdet at en kalori er en kalori enten den kommer fra sukker eller fra andre matvarer. Dette har meget begrenset gyldighet. En kalori fra sukker (for eksempel fra brus eller smågodt) er en tom kalori uten ernæringsmessig betydning. Det har stor helsemessig betydning om kaloriinntaket er fra sukker eller fra andre matvarer. Sukker gir energi, men ellers ingen ernæringsmessige fordeler.

Det er grunn til å glede seg over at sukkerforbruket går ned, kanskje fordi brusdrikkingen avtar. Men smågodt spises det alt for mye av, vi må komme tilbake til at “en gang i uka er best.” Bildet minner oss om at sukkerets betydning for dårlig tannhelse også. 

Hilsen Ragnhild som her er litt moralistisk

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg