Besteforeldrenes Klimaaksjon.

Men først,,, årets første skitur.

Helt fra jeg var liten gutt, første gang på ski, det var noe spesielt. Vi hadde ikke store forventninger etter forrige dags stormvær med regn. Men Norefjell overrasket. Klokken ett idag, sol, 3 kuldegrader og 15-20 cm snø! Det var ikke oppkjørte løyper, kun et enkelt spor etter en annen som hadde prøvd seg. Snøen var hvit og fin og ikke ødelagt av kullstøv fra Mellom-Europa slik vi har sett noen ganger tidligere. De siste årene har antall snødager blitt kraftig redusert og snitt-temperaturen har økt. All forskning peker på at menneskeskapte klimaendringer   er faretruende for vår videre eksistens..

Gjør vi noe med det?

Takk og pris. Parisavtalen er ratifisert av alle,bortsett fra president Trump. Siste møte nå i Bonn fører an til videre tiltak. Den lille kvinne og mann i Norge kildesorterer søppel, vi kjører el- eller hybridbiler og vi tenker og tenker. Min slektning Harald er en stor entusiast og blir lys i blikket og stemmen når han fremsnakker “Besteforeldrenes Klimaaksjon”. Selvsagt har han rekruttert oss. I fremtiden satser vi på kortreist mat, færre lange flyreiser, gaver blir opplevelser og mindre ting. Vi prøver å spare energi i det daglige og tenker stadig på våre karbon fot-avtrykk den tiden vi har igjen. 

Er det tiltak som kan monne?

Selvsagt er det det, men hva med tidsfaktoren. Vi blir mektig imponerte over i hvilket takt feks Kina og Tyskland prøver å utfase kullkraft, og bygger ut svære solcelle- og vindkraft parker. Det satses stort på utbygging av vannkraft og det bygges moderne atomkraftverk i bla Kina. Bruk av fossil (olje og gass) kommer vi ikke utenom de neste 10-15 årene sier analytikere. I Norge produseres noen prosent av verdens olje og gass, det meste for eksport. Men hva tenker vi på når vi planlegger boring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja og i iskanten i Barentshavet ? Finnes olje, vil det være i produksjon om 20-25 år og miljørisikoen er formidabel.

Grunnlovens paragraf 112 sier: “enhver har rett til ett miljø som sikrer helsen og til en natur der produksjonsevnen og mangfold bevares”.                                                                                          Hvorvidt staten Norge etterlever denne grunnlovsparagrafen prøves nå i retten i Oslo. Greenpeace, Natur og Ungdom med Besteforeldrenes Klimaaksjon  som partshjelp er saksøkere. Regjeringsadvokaten har prøvd å latterliggjøre saken og har vel blitt ristet for dette.   Dette er mer enn bestefars symbolhandlinger i det daglige og det er grunn til å være stolte.

Hilsen Thor-Øistein som har støttet seg på solide fagkilder her.

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg