Professor Endsjø om udødelighet.

Dette er ingen lett materie.

Vår nevø, Dag Øistein Endsjø, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Oslo, har skrevet boken “Udødelighetens historie, fra Jesus oppstandelse til Zombier, antioksydanter og barn i ilden” Boken er oversatt til mange språk. Som alle umiddelbart forstår, opererer han på på en helt annen bane enn meg. Han er ofte i mediene og i etterkant er det noen som er overrasket over hvor mye jeg kan. Navnlikhet kan føre til mangt. Stephen Hawking ( f. 1942), vitenskapsmann og filosof sier han ikke er religiøs i vanlig forstand, men han utelukker ikke at det finnes en Gud. Han sier at denne Gud kan ha hatt med de lover som har med universets skapelse å gjøre.

En tur på kirkegården.

Min bror, professoren og jeg var før jul på besteforeldrenes gravsted. Etterhvert fant jeg naturlig å spørre om hva HAN SELV tror om udelighet og evig liv. Ha ville ikke dvele ” ved om vår bevissthet  fortsetter i himmelen, i en annen sfære eller går over i et annet vesen.” Uansett hvor viktig denne overbevisningen har vært gjennom historien, ville han la dette ligge. Han ville heller konsentrere seg om det eneste vi vet. Når vi dør, kraften forsvinner, går vi på en eller måte i oppløsning. Enten vi begraves eller kremeres, er dette bare en fortsettelse av denne prosessen.

Dag Øistein sluttord:

“Men ingenting av dette er egentlig noen virkelig slutt. Uansett, vi forsvinner aldri helt. Molekylene som en gang var oss, er ikke vanlige molekyler. de er livets byggestener. De er selve livet. Og de-vi-, vil fortsette.  Vi vil finne nye veier. Vi blir gress, blomster, insekter og all verdens dyr. Vi, våre- bestanddeler- vil fortsette i livets jul, som vi har gjort i århundrer, årtusener, i milioner av år.—– Og når jordens tid er forbi, vil vi som den, enda en gang gå oppløsning og bli til det stjernestøvet vi en gang var.” —- Han avsluttet med å si: ” Dette holder for meg “

Vi spør: Var dette alt?

Dette ha vi spurt oss selv fra vi forlot apestadiet for ca 1,5 millioner år siden. Finnes en allmektig Gud?  Vi lar det henge der. En ting er viten, en annen ting tro.

Hilsen Thor-Øistein som fortsatt undres.

 

 

1 kommentar
  1. Akkurat slik tror jeg at det er. Livet vi har og hadde når vi dør, lever videre i insekter,blomster,dyr .
   Ja slik tror jeg det er. Og Guds ånd er rundt oss hele tiden. Vi kan bare henvende oss, så får vi hjelp og svar. Men vi rusler rundt i vår “verden” og er ikke alltid så klar over hvor veien er….
   God romjul!..

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg