Eggdonasjon vs sæddonasjon

Teknologien går fremover med stormskritt også innen helse. I dag finnes muligheter som vi bare kunne drømme om for 30 – 40 år siden. Kvinners fruktbarhet kan reguleres både ved prevensjon, selvbestemt abort og hjelp til å bli gravide ved infertilitet. Ved dårlig sædkvalitet hos partneren kan kvinner bli gravid ved hjelp av sæd fra en mannlig giver som etter norsk lov ikke lenger kan være anonym. Men ved manglende eller “dårlige” egg hos en kvinne er det i dag ikke mulig å få befruktet egg fra en annen kvinne med partnerens sæd. Hvorfor skal det være slik forskjell på menn og kvinner?

Bioteknologirådet har anbefalt ja til eggdonasjon.                                                                                                                                                                                Det har ganske sikkert vært lange og etisk viktige diskusjoner i Bioteknologirådet før man bestemte seg for å anbefale et ja til at kvinner kan gi egg til andre kvinner som av ulike grunner ikke kan bli gravide. Bioteknologimeldingen som regjeringen la frem for et år siden diskuterer spørsmålet om eggdonasjon, men konkluderer ikke om det bør bli tillatt i Norge. Nå har imidlertid et knapt flertall i Høyres programkomite tvilt seg frem til å si nei. Saken skal diskuteres og konkluderes på Høyres landsmøre i april.

Et etisk vanskelig spørsmål akkurat som en rekke andre spørsmål som dukker opp med teknologiske fremskritt.                                                                            Det er selvfølgelig stor forskjell på å “høste” sæd og egg. Det å ta ut et egg som er modent for befruktning er en mye mer komplisert affære. Men også i den prosedyren er det gjort fremskritt og hvis en kvinne er villig til å gi egg skal vel ikke lover og regler stoppe henne? Det ville være i strid med Høyres sterke tro på individets rett til å bestemme. Hovedargumentet til motstanderne i Høyre er imidlertid at forholdet mor-barn er så sterkt at det vil skape identitetsproblemer for barnet om den genetiske moren (eggdonoren) ikke er den samme som den biologiske moren (hun som bærer frem barnet i sin livmor) og den sosiale moren (hun som lever sammen med og gir barnet nærhet og kjærlighet i oppveksten. Dette virker på meg som et nokså foreldet syn. I dag finnes mange ulike samlivsformer og måter å få og leve sammen med barn på uten at dette problematiseres videre. Dessuten, er det så stor forskjell på om den genetiske moren er forskjellig fra den biologiske og sosiale moren eller om den genetiske faren (en sæddonor) er forskjellig fra den sosiale faren? Her synes det som om den konservative fløyen i Høyres programkomite har gått seg vill i litt foreldete morsmyter.

Ny teknologi utfordrer oss på etikken.                                                                                                                                                                                             Det er riktig og viktig at vi diskuterer ulike aspekter av det å leve sammen, hvordan vi reproduserer oss og barns oppvekst i forhold til ny teknologi. Det skal ikke være enkelt å bare si ja til nye teknologiske muligheter uten å ha gått grundig igjennom de etiske aspektene. Ulike verdi- og menneskesyn vil ofte komme til ulike konklusjoner og det finnes ikke fasitsvar. Slik jeg ser det burde eggdonasjon likestilles med sæddonasjon, begge metoder utfordrer den “naturlige” måten å få barn på, men kan være til stor hjelp for ufrivillig barnløse. Når nå eggdonasjon er tillatt i over 20 land i Europa, også i Danmark, Sverige, Finland og Island, virker det bakstreversk at vi skulle ha et forbud. Resultatet blir en sosial skjevdeling hvor ressurssterke kvinner kan reise til et naboland å få det hun nektes her hjemme. 

Hilsen Ragnhild som har tro på at Stortinget kommer til å si ja

2 kommentarer
  1. Godt å lese gode refleksjoner. Enig at Norge ikke burde være et bakstreversk land. Det er så nifst når menn kan sitte og bestemme over kvinnekroppen. Den eier vi da sjøl! Sikkert vondt for kvinner som har problemer med å få barn og som ønsker det sterkt.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg