Smart trening også for hjernen.

Nå vet vi mye om farene ved å sitte i ro.

Vi vet at 2/3 av oss sitter for mye idag. I snitt sitter vi 10-11 timer per dag. Mye av dette er sammenhengende sitting. Få reiser seg opp ofte nok for en liten vandring rundt. Det hadde evt stoppet de negative helse-effektene ved uavbrutt sitting. De siste årene har mye forskning vist at stille-sitting øker sjansene for sykdom og for tidlig død. Regelmessig fysisk aktivitet gir oss en sprekere kropp og idag skal jeg fortelle om hva som skjer i hjernen vår.

Først litt om hjerneforskning.

Ekteparret Moser fra Trondheim fikk Nobel-prisen i medisin for sitt arbeide som fortalte om hva som skjer når vi feks orienterer oss i omgivelsene. En struktur som ligger på innsiden av tinningen på begge sider heter Hippocantus. Det er det greske navnet for sjøhest og det er likheten med denne som er opphavet til navnet. Etterhvert vet vi at Hippocampus er vesentlig for ikke bare vår orienteringsevne, som Moser viste, men også evnen til å lære og huske. Særlig gjelder dette korttidshukommelsen. Det er nå vist at størrelsen på denne delen av hjernen også sier noe om dens evne til å fungere normalt. Dette kan vurderes ved såkalt MR (som ikke er rtg. men kan minne om det.) I april 2018 publiserte University of California en studie som viste at tykkelse på tinninglappen hvor Hippocampus sitter, var tynnest hos de som satt mye. Dette i motsetning til de som var mer fysisk aktive. Forskerne mener også at jo tykkere denne delen av hjernen er, jo bedre fungerer vår lære-evne og hukommelse.

Tredemølle ved arbeidspulten?

Først vil jeg fortelle om 34 high school elever som i vel 30 uker arbeidet ved såkalte hevepulter. Dvs de sto for det meste og arbeidet. Forskerne mente at deres lære-evne og hukommelse bedret seg betydelig. Det er flere år siden at enkelte store arbeidsplasser i USA innførte noe liknende. Noen ikke bare sto på gulvet ved arbeidspulten, men kunne ha et vippebrett eller en enkel tredemølle. Det ble funnet at dette førte til mindre muskelplager, mindre sykdom, bedre trivsel og høyere effektivitet. Jeg så et sted at enkelte hadde gått 5-10 km på en arbeidsdag!

Jo mer og hardere du trener, jo friskere blir du ????

Jeg sier det med en gang. Trener du mye og hardt blir du sprekere, men om du blir friskere og lever lengere enn den moderate mosjonist er høyst usikkert. Jeg har nå fortalt om hva den jevne daglige aktivitet gjør med folkehelsa generelt. Det gjelder både vår hjerne- og muskel-helse. Noe så enkelt som en “prate-tur” regelmessig, burde vi alle få til.

Hilsen Thor-Øistein

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg