Etter VELDIG varme dager……

Vi har opplevd en forsmak på hva vi, eller mer sannsynlig barnebarna våre skal få oppleve – en varmere klode. Varmerekorder er satt flere steder i Europa og i Nordland hadde de en varmerekord i bortimot et døgn – inntil Meterologisk Institutt slettet den. Uansett var det varmt nok både natt og dag. Varmen tok bort noe av energien jeg vanligvis bruker til å opprøres over både dette og hint i nyheter og kommentarstoff. Men i dag våknet vi til værskifte, sterk vind og fallende temperaturer og min sedvanlige ergrelser over de siste dagers hendelser dukker opp på nytt.

NRK-Ytring har tydeligvis hatt tørke med hensyn til gode og nyttige innlegg når det gis spalteplass til en trebarnsmor som i frustrasjon over egen familie like godt begår karakterdrap på alle besteforeldre. Det er selvfølgelig trist at noen opplever sine foreldre som ufølsomme og lite hjelpsomme, men det er å gå langt over streken å antyde at dette er gjeldende for hele dagens besteforeldregenerasjon. Kort fortalt synes hun egne foreldre og alle andre besteforeldre stiller alt for lite opp for barnebarna, at hun burde fått mye mer avlastning og det burde også alle andre unge og middelaldrende foreldre med små barn få. Innlegget virker veldig privat og lite egnet som en kronikk. Hennes opplevelser rimer svært dårlig med rådende forskning på området. Forskningen tyder på at besteforeldregenerasjonen er sterkt opptatt av barnebarna og at medomsorg for barnebarn er en viktig del av livene deres.

Besteforeldre kan være alt fra unge, friske, hardtarbeidende kvinner og menn til gamle og eldre med sviktende helse. At småbarnsforeldre trenger avlastning i en travel hverdag er det ikke vanskelig å forstå. Sannheten er imidlertid at de besteforeldrene som har så små barnebarn oftest selv er i full jobb, kanskje også med omsorgsansvar for sine gamle og hjelpetrengende foreldre. Det å være sammen med barnebarn er såvidt jeg har erfart høyt prioritert selv om hverdagen ikke alltid strekker til så langt man skulle ønske. Selvfølgelig er ikke alle så heldige at de har et sommersted hvor barnebarn kommer og går, med og uten foreldre, men barnebarna inntar uansett en stor plass i livene til besteforeldregenerasjonen.

Kanskje har den utslitte trebarnsmoren helt urealistiske forventninger til besteforeldrerollen. Barnebarn er livets dessert, foreldrene får ta seg av oppdragelsen og det daglige, vi besteforeldre koser oss med barnebarna og trår til med hjelp og støtte når det kniper. Selv har vi nå fått så mange store barnebarn som vi nesten må søke om audiens hos for at de skal ha tid til å være sammen med oss. Desto hyggeligere er det når vi kan tilbringe litt rolig tid sammen midt oppe i deres travle liv.

Det er imidlertid viktigere saker å opprøres over, som for eksempel at våre folkevalgte nekter å ta inn over seg at kloden er i ferd med å nå kokepunktet, og fortsetter å dele ut letekonsesjoner for oljeboring, flørter med bompengepartiene og flyr fornøyd både på korte og lengre reiser uten å engang vurdere alternativer. Da miljøvernministeren før sommeren prøvde seg med en mer offensiv klimapolitikk ble han kontant avvist av statsministeren som nødig ville ta sjansen på å miste velgere med upopulære klimatiltak.

Situasjonen til de fengslede kvinneaktivistene i SaudiArabia er fortsatt like alvorlig, og vi ser allikevel på SaudiArabia som en god venn og alliert som vi selger våpen til. Våpen de kan bruke blant annet til å drepe sivile i Jemen. Ja det er nok av saker å opprøres over.

Hilsen Ragnhild på vei ut av sommerdvalen

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg