Nansen, Amundsen og Ousland.

Jeg må bare fortelle det med engang, Børge Ousland og jeg har de siste 20 årene vært venner med alt det det innebærer. Vi går turer og vi prater sammen.Kanskje jeg har sagt det tidligere, sommerturene i marka går ut på at Børge bærer sekk på 20 kg og drar 2 bildekk etter seg, mens jeg har mer enn nok med å følge han med en vannflaske i hånden.

Nå om dagen følger vi sørafrikaneren Mike Horn og Børge på ski over Arktis fra Alaska iskanten til iskanten nord for Svalbard. De har nå gått i 86 dager i opptil 40 minusgrader. De trekker pulk med nærmere 90 dagsrasjoner mat og brensel, omlag 130-150 kg. ialt. Åpne råker har bremset fremdriften og isen har stort sett drevet mot skiløperne. Dvs. at 30 km på ski har noen ganger gitt nærmest ingen fremdrift.

I utgangspunktet er ikke Mike noen stor skiløper sammenliknet med Børge. Hans eventyrlig ekspedisjoner verden rundt har vært til de høyeste topper, de vanskeligste isbreer, ekvator rundt osv. Den mest halsbrekkende øvelsen foretok han for vel 20 år siden. Han lot seg drive/svømme fra kildene til Amazonas floden til utløpet. Omlag 7000 km og 6 måneder for å fullføre dette.

Nå begynner jeg å nærme meg mitt poeng. Mike er 53 år gammel og Børge er 57.  De har hele livet utfordret seg selv i naturen. Snart 90 døgn i stupmørke har denne gangen klart vært i overkant av hva de greier. De kommer tilbake og kan fortelle om de svære klimaendringene som skjer i Arktis. Men denne kunnskapen har vel de fleste fått med seg. Tenk feks at norsk kystvaktskip i sommer gikk helt til polpunktet uten isbryter assistanse! Disse 2 karene har nå foretatt enn tur som er i ytterkant av hva vi mennesker kan tåle. Det er på linje med hva polfarerene Nansen,Amundsen, Scott og en rekke andre har gjort. Utfordringen har vært å utfordre egne ytterste grenser. Men en klar forskjell har det dog vært. Tidligere polfarere hadde ikke kontakt med omverdenen med satellitt telefoner og det var ikke noe rednings-apparat som sto klar for uthenting.

Sjikane har det vært tilløp de siste ukene med ord som overdramatisering osv., og ikke minst at evt redningsaksjoner vil koste masse av våre skattepenger. Men nei da. Gutta har betalt en mer enn voksen forsikringspremie for en evt uthenting fra isen. Og la det være helt klart, her er det ikke snakk om å plante flagg på en uoppdaget del av jordkloden. Det er snakk om å utfordre seg selv, teste egne grenser i ekstrem natur.

Vi nordmenn har alltid satt pris på beretningene til kvinner og menn som utfordrer naturen. Jeg gleder meg til høre hva Børge og Mike vil fortelle, og lese boka om det noen vil kalle den ekstreme macho- tur. Det får vi heller leve med.

Hilsen Thor-Øistein som synes det er helt greit at en nordmann av 5,3 millioner gjør en slik ferd.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg