En flystyrt historie.

Noen ganger blir en skogstur noe annet enn en medieterende tur. Maridalsalpene og Mellomkollen naturreservat kommer jeg stadig tilbake til. Jeg/vi går stadig turer det. Der en flott natur og mye historie. Stort sett går vi de vanlige stiene, noen merket og endel umerket. For en tid siden kom jeg i prat med en som viste seg å være kjentmann og som også likte å fortelle. Han kunne fortelle om 2 dramatiske hendelse oppunder det som heter Hansakollen. Fra hovedstien skulle det gå en ca 1 km umerket sti dit. I første omgang fant vi ikke stien og deretter rotet vi oss bort i vår føre med snøslaps.

igår, lørdag var Hunden Pia og jeg oppover. Startet på en sti som tar av 1 km før Movann. Vi var ute 2-3 timer, og møtte ingen. Rikelig uavbrutt tid til å la tankene gå fritt.

I kanten av ei lita myr, ved en bekk ligger restene av vraket. Det er satt opp en liten plastlaminert “lapp” som grovt forteller hva som skjedde 2. Juli 1942. Ett tysk bombefly, en 2 motors Dornier lettet fra fra Gardemoen  med kurs mot Fornebo. Det var dårlig sikt og kanskje mannskapet på 3 ikke var klar over at åsene i Maridalen er over 500 meter. Flyet gikk i tretoppene før det styrtet i kanten av fjellveggen. Lokalfolk hørte smellet og så røyk. De 3 døde ble fraktet ned og etterhvert begravd på Alfaset.

Utrolig at vraket, skrog og landingsunderstell-rester fremdeles er der, kfr bilde.

Ikke langt derfra hadde norske motstands folk en viktig radiostasjon, kalt Corona. Tyskerne oppdaget denne først i mars 1945. 2 av de som opererte denne ble skutt av en tysk patrulje. Jeg har lett, men finner ikke den plaketten som er satt opp som ett minne.

Det var helt naturlig å sette seg ned på stubbe for å reflektere. Det er hendt mye siden jeg sto ved vinduet, sammen med mor og far og så tyske fly på veg til Oslo i 1940. Det er for godt til å være sant at vi bor i dette fredelige hjørne av verden. Men,,, i årenes løp har vi sendt noen 1000 norske soldater, kvinner og menn feks til Afganistan og noen kommer ikke hjem.

Hilsen Thor-Øistein

 

2 kommentarer
  1. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who
   had been doing a little homework on this. And he actually
   ordered me lunch because I stumbled upon it for him… lol.

   So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah,
   thanx for spending the time to talk about this subject here on your
   site.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg