Juleforberedelser

Julen kommer oftere og oftere. Allikevel gir vi oss hvert år hen til de gode gamle juleforberedelsene. Nå skal jeg ikke late som desember er full av kakebaking  og storrengjøring som i gamle dager, men noen tradisjoner holder vi på. For eksempel Schønberg Erkens oppskrift på Berlinerkranser. Dagens unge ville nok dåne av en deig som inneholder 1/2 kg smør, og her nytter det ikke med flytende margarin eller annet juks. Har vi da godt av å spise kaker som inneholder så mye smør (mettet fett i mengder) og ovenikjøpet er drysset med perlesukker? Tja, hvis vi spiste en 3-5 berlinerkranser hver dag hele året ville vi sannsynligvis ikke ha godt av det. Men noen kaker til kaffen i juledagene så lenge vi lever måtelig sunt ellers har vi ikke vondt av. Poenget er at det vi foretar oss mellom 24.12 og 1.1 har liten betydning for helsen. Det vi gjør/spiser mellom 1.1 og 24.12 derimot – det er det som betyr noe. Mine døtre finner seg i mine deiger proppfulle av fløte og smør og sammen baker vi før jul slik mor og jeg gjorde fra 1968 og frem til hun døde i 2009.

Flere juletradisjoner

De siste 8 årene har Kjersti og jeg laget julepølser. Da rigger vi oss til på Kjerstis kjøkken med kjøtt, spekk og svinetarm og heldigvis har Kjersti en kjøkkenmaskin som egner seg til formålet. For hvert år blir pølsene bare bedre og bedre og vi har en følelse av at vi er blitt flinkere og flinkere til å finne gode oppskrifter og gjøre det riktig. 

Men kakebaksten må også skje på den gamle måten. Berlinerkransene etter Schønberg Erken må også oppbevares slik det alltid er gjort, nemlig i en bestemt kakeboks/tine.

Sukkeravgiften

Vi er vel alle enige om at sukkerforbruket skal ned selv om litt ekstra sukker i julen ikke har så stor betydning. Det forundrer meg imidlertid det støynivået sukkeravgiften har skapt. Litt vanskelig å akseptere at den skal føre til utflagging i godteribransjen og massivt tap av arbeidsplasser. Ingen grunn til å gråte over litt mindre godteri og brus til den oppvoksende slekt og om noen foreldre velger å reise over grensen for å få nok sukker i ungene så får det være deres sak. Oppstyret minner meg om da røykeloven ble innført – og vi vet alle hvordan det gikk, slett ikke som dommedagsprofetiene spådde.

Hilsen Ragnhild som tenner to lys og fortsetter med juleforberedelser

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg