Morfar og barneskirenn

Nå mener jeg ikke Petter Northugs barneskirenn.

For noen år siden vant Petter Northug ett internasjonalt skirenn med noen meter. Han brølte “barneskirenn” og mente vel at dette var en lett seier, men mange tok nok dette opp som hån. Jeg skal nå si litt om skikkelig barneskirenn og der er det en helt annen tone. Forleden dag arrangerte Heggedal idrettslag i Asker ett renn for barn. De yngste var 4 år og de eldste 16. Alt foregikk på et stort, kupert jorde med en løypeavstikker inn i en skogteig. Dette er på Eid gård. Bonden selv, Lars Vethe var selv en god skiløper. En ting er at han stillet eiendommen til disposisjon for barneidretten, men med egen moderne løypemaskin prepper han hele området. Kjell Inge Røkke med familie bistår økonomisk med driftingen av området. Ifjor hadde man midler endog til snøproduksjon. Selv om folk har anledning og midler, er en slik innsats for nærmiljøet, ganske enestående! Heggedal idrettslag arrangerte rennet ikke bare for egne medlemmer, men hadde invitert endel naboklubber også. Det var vel 250 som startet og barna flest hadde med støtteapparat, må vite. Masse foreldre og endel besteforeldre mente jeg å se. De yngste barna gikk en kort løype uten tidtaking. Det var flott speaker-tjeneste og småbarna hadde det moro. 7-9 års klassene hadde tidtaking, men ingen resultatlister. Disse barna var opptatt av hva som hadde skjedd i løypa, men jeg hørte ikke en eneste en som var opptatt ev mulig plassering. Men fra 10 års klassen blir det resultatlister.

Hva med skiskøyting og små barn?

Jeg husker godt all diskusjonen som dukket opp da man begynte å skøyte i skiløypa. Det første store mesterskapet hvor dette ble foretatt var VM i Seefeldt i 1985. Jeg ble interpellert som barnelege og lege i Skiforbundet om dette kunne være bra for barna. Noen mente at rygg og hofter fikk en alt for belastning i forhold til ved diagonalgang. Jeg og andre så ikke disse spøkelsene og ettertiden har vel vist at det gikk bra. Rennet i Heggedal var bare skøyting og nesten ikke til å tro, jeg så ikke ett eneste barn med festesmøring. Selvsagt varierte teknikken, men fra 8 år og oppover var det imponerende ferdigheter. Uten tvil, ungene skøyter mye raskere enn de går diagonalgang, selv i de bratteste bakkene. Men ett hjertesukk, bestemor og bestefar blir fullstendig fragått på tur! Barnebarna løper frem å tilbake for å oppmuntre oss. 250 barn og 150 voksne en sen ettermiddag på skirenn som bare er moro, hva kan være en bedre opplevelse for en aldrende skiløper? Takk til Hedda og venninnen Anja, begge 9 år.

Hilsen Thor-Øistein som fortsatt går diagonalgang

1 kommentar
  1. Veldig koselig å følge ferdighetene oppover 🙂 Og ikke minst gleden ved å holde på 🙂 Noe de lengre opp synes å legge litt fra seg innimellom. Forståelig noen ganger. Men likevel 😉 Ha en fortsatt fin kveld 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg