Leve hele livet

“Leve hele livet”.

Ja, dette er navnet på den såkalte kvalitetsreformen som regjeringen nå har presentert. Det er en melding som sier noe om hvordan kommunene skal bli i stand til å legge forholdene bedre til rette for ett bra liv i alderdommen. Alderdommen blir så forskjellig for oss. Når vi ser oss rundt, er det åpenbart for alle. Vi har 80 åringen som er sprek både i hode og bein. Hun lever et aktivt liv med en ektefelle og makter det meste hun har satt pris på tidligere i livet. Så har vi 65 åringen som livet har vist liten nåde. Han har en rekke plager, orker lite og er ensom. Det er så populært idag å snakke om “verktøykasser” i mange sammenhenger, og det gjør regjeringen her også. Meldingen handler nettopp om hvordan vi kan bistå  de som har det mest vanskelig med å få ett bedre liv.. De som greier seg bra, vil nok gjøre det også i fremtiden.

I hvertfall 4 hovedsatsninger.

Meldingen ble tilgjengelig på nettet for noen måneder siden. Jeg skummet gjennom vel 150 sider  og ble etter hvert glad for et sammendrag. Den lanseres nå i 2018, igangsettes i 2019 og skal være gjennomført i løpet av 5 år. Tiltakene kommer til å gjelde de som er på sykehjem, omlag 40 000 og de som er hjemme og som har behov for bistand.

Om måltider og mat.

Mange undersøkelser viser at eldre får i seg for lite og dårlig mat. Mange eldre er skremmende underernærte. På det fleste sykehjem blir maten produsert på storkjøkken utenfor huset. Vi anbefaler nå at det igjen etableres småkjøkken. De av beboerne som fremdeles er spreke nok, kan være med på matlagingen. Det skal legges vekt  på at matens kvalitet og at den skal smake godt. Det har vært en tendens til maten har blitt satt frem uten tanke på en hyggelig ramme rundt måltidene. Dette skal endres på, men kan bli temmelig krevende for de ansatte. Vi bør ha i tankene at omlag 30 000 av beboerne er demente. Det gis også råd om hvordan de som  har problemer med å greie seg hjemme,skal få bedre mat og skal slippe å spise alene. 

Økt aktivitet og fellesskap.

Målet er at de som greier det, skal være fysisk aktive minst en time daglig. Det blir en stor overgang for de som nå sitter alene hjemme og får besøk 15-20 minutter av en fra hjemmehjelpen. Vi ser for oss en en utbygget hjemme-hjelp tjeneste og en organisert bistand fra frivillige. En liten tur ut og prat med andre vil for fleste oppleves som en fint avbrekk i en ellers utfordrende hverdag. Meldingen beskriver også hvordan sykehjemsbeboere bør aktiviseres på svært så mange måter.

Helsetjenester og samhandling mellom de forskjellige institusjoner (punkt 3 og 4 i meldingen)

I lang tid har mediene fortalt oss redsels-historier om gamle som sendes frem og tilbake mellom sykehjem og sykehus med ellendig innbyrdes kommunikasjon. Det fortelles om den elendige 80-90 åringen som står på 8 forskellige medisiner og samtidig fortsetter fortellingen med at en vettug sykehjemslege reduserte antallet til 2-3, og kvinnen ble mye bedre!  Å bryte denne dårlige samhandling vil bli krevende.

Guleroten for å kommune skal komme igang, er rett og slett at de fremlegger konkrete planer. Dette vi bli premiert med tildels øremerkede til skudd fra staten. For penger vil dette koste, ikke bare motiverte mennesker.

Hilsen Thor-Øistein som vil minne oss at vi i Norge er vel 850 000 som er eldre enn 65 år!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg