Er ikke kaffe bra for oss?


Særlig Dagbladets helseoverskrifter kan skremme vannet av de fleste. Mye spissformuleres selvsagt for å gjøre folk nysgjerrige på hva som skrives i avisen. For kort tid siden var det kaffedrikkingen vår som fikk gjennomgå, men mer om det senere.

Om kaffedrikking startet ett eller flere steder samtidig, er man noe uenig om. Historien om en gjetergutt i gamle Etiopia som lot seg inspirere av ett bær/frukt på en busk som luktet så usannsynlig godt når han hev kvistene på kveldsbålet, kan være starten på kaffeeventyret. Og dette var for 5-600 år siden. Bærene ble tygget og de ble drukket etter å ha blitt kokt. Europeerne likte denne velluktende og velsmakende drikken og fra siste halvdel av 1600 tallet kunne de mest velstående, drikke kaffe de fleste steder. Det tok selvsagt litt tid før vi nordmenn fikk ta del i dette, men det har vi gjort til gangs, ettersom tiden har gått. Idag importerer Norge 40 000 tonn kaffe og vi er verdens nest,mest drikkende folkeferd.

Koffein i kaffe bønnen er et sentralstimulerende stoff. Etter ett par kopper kaffe om morgenen, kvikner vi til. Vi tar gjerne en kopp eller to ekstra utover dagen, når det begynner å gå tyngre. I tillegg til koffeinet finnes det omlag 200 aktive stoffer i kaffebønnen. Bl.a antioksydanter som hemmer de såkalte skadelige, fri radikaler som dannes  kontinuerlig i kroppen, Hver nordmann drikker i snitt 3,5 til 4 kopper kaffe daglig og vi regner at dette sansynligvis er den viktigste antioksydanten vi får i oss.

Så litt om oppslag som kan ta gledesstundene fra oss. Når krigsoverskriftene forteller at kaffe er direkte farlig for gravide, er det rimelig at far, bestefar og oldefar leser dette nøye og går til kildene. Og det var forskere som nå i august 2020 hadde gått gjennom 1200 vitenskapelig artikler om graviditet og kaffe. Selv ganske beskjedne mengder kaffe kunne føre til aborter, dødfødte barn, lav fødselsvekt og senere enkelte sykdommer hos barnet. Dette har selvsagt blitt kommentert av spesialister rundt i verden. Konklusjonen er heldigvis den som Helsedirektoratet fra tidligere har lagt seg på. Det finnes ingen sikker dokumentasjon på at 1-2 kopper kaffe under svangerskapet er farlig. Så da vet vi det.

“kokekaffe er helseskadelig!’ , var også oppslag for en tid siden. Norske forskere fant for vel 20 år siden at fettstoff i kaffebønnen som øker det helseskadelige kolesterol (LDL) blodet vårt. Men dette har selvsagt med mengde kokekaffe å gjøre. Noen kopper kokt kaffe, av og til, er ikke skadelig så lenge filterkaffe er det vi nyter daglig. Kaffefilteret slipper ikke gjennom det skadelige fettet.

“Vi kan tåle opptil 25 kopper kaffe om dagen”. Noen få gjør nok det, men det gjelder ikke mange. Vi vet idag at noen har en ekstrem evne til å forbrenne (metabolisere) koffein, så det er nok forklaringen. Men de fleste av oss hadde nok endt opp med stigende blodtrykk og hodebank.

Hilsen Thor-Øistein som fortsatt setter pris på “en kaffetår og en matbit” med venner, selv i disse dager.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg