Morfar og glade fjortiser.

Nå skal jeg fortelle om morfar som nettopp har hatt en knapp uke på ferie med 3 fjortenåringer og 2 sekstenåringer. Det ble noen veldig stimulerende dager for gamlefar og tilsynelatende noen morsomme dager for barna.

Det å være “fjortis” kan ikke være så lett. Puberteten herjer med kropp og sjel. Ikke er de småbarn og ikke er de skikkelige ungdommer enda. Det blir en periode med orientering og utprøving. Endel opposisjon til voksengenerasjonen er naturlig og den kan være slitsom for alle. Det går vanligvis ikke utover besteforeldrene men vi kan jo være vitner til litt høylytte diskusjoner som er utfordrende for foreldre ved middagsbordet.

Karoline og Christian hadde ferieuke på Gumøy (Kragerø) med Kaspar 16 og Hedda 14 år. De hadde med seg 3 venner, 2 fjortenåringer og en til på 16. Vi har hatt lang tradisjon med morgengym og etterfølgende bading, men nå ble det litt annerledes. Disse 5 barna var aktive idrettsutøvere som konkurrerte henholdsvis i basket, friidrett, bandy, fotball og ishockey. De hadde forventninger denne gangen til et mer profesjonelt treningsopplegg. Morfar har jo en viss erfaring med å trene barn, men denne gangen krevde det sin mann. Første treningsøkt viste klart at dette var barn som gjennom de siste årene hadde fått mye og riktig trening.

Spiller man hockey eller løper sprint er det mye forskjellig ferdigheter som opptrenes. Men mye er felles. De var alle generelt sterke, de hadde bra hurtighet og fin koordinasjon. Vi hadde treningen tildels på en stor treplatting og tildels på nyklippet 70 m lang gressplen. Styrketrening var tildels med kroppen som egen vekt og tildels med tunge strikker. Løpingen ble mye “hopp og sprett” og vanlig sprint øvelser, ialt vel 50 minutter. Etter første dag ble det antydet at det ikke var hardt nok, så da så, morfar måtte dra til. Og det gjorde jeg ved at alle 3 fikk prøve seg 10 minutter med boksing.  Selvsagt ble det bading og stor frokost!

Jeg skriver dette fordi ivrige barn/ungdommer gjør meg glad. De er opptatt av å utvikle ferdigheter og mestring og nødvendigvis ikke av å bli best.

Selvsagt kan det gå bra om fritiden mest går med til å ” være på nettet”  timesvis og ellers henge med venner. Jeg tilstår gjerne at jeg er gammeldags og litt sær, men det må gamlingen få lov til å være.

Hilsen Thor-Øistein som fortsatt har litt evnen til å bli engasjert.

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg