Skolestreik for klimaet

 

Nå skjer det over hele Europa og verden forøvrig – skoleelever streiker for å kreve politisk handling mot klimaendringene som truer klodens eksistens. Neste fredag streiker norske skoleelever landet rundt for det samme og elever i videregående skole risikerer udokumentert fravær, noe som støttes av kunnskaps og integreringsministeren. Den svenske 15-åringen Greta Thunberg startet et verdensomspennende engasjement som vi rett og slett må lytte til.

Tut og kjør i Oljenorge

Tross advarsler og tydelige tegn på at utslippene fra vår oljevirksomhet bare øker, fortsetter regjeringen å støtte opp om leting etter flere oljefelt, også i sårbare områder. Selv Aftenposten som vanligvis er nokså edruelig støtter på lederplass mer oljeutvinning og viser til uttalelser fra en professor som har sitt professorat betalt av Equinor! Snakk om samrøre. At Direktøren i Norsk olje og gass, Schiøtt-Pedersen taler varmt om olje er jobben hans, men det er ikke nødvendig å vifte med fanen “vi har verdens reneste olje” ettersom alle vet at olje er olje og hovedårsaken til våre katastrofalt høye utslipp.

Vi må feie for egen dør

Det betyr at vi alle må ta vårt ansvar, reise mindre med fly og spise mindre kjøtt. Det må svi på pungen og reisefoten å være med på å redusere utslippene. Myndighetene våre hjelper oss ikke til å ta de riktige valgene med store utbygginger av flyplasser og billige flybilletter. Kjøttkonsumet er alt for høyt, rimelige kjøttpriser og høye priser på fisk, frukt og grønt er ikke med på å snu trenden. Det som vil snu trenden er meget kostbare investeringer som bl.a. elektrifisering av havnene våre, ferger og oljefeltene. Karbonfangst fra de store forbrenningsanleggene må til og det koster. Og så må vi slutte å lete etter mer olje – det er nok å ta av i eksisterende felt.

“Kulturpersonligheter” og akademikere støtter skolestreiken

Et debattinnlegg i Aftenposten i dag undertegnet av en rekke akademikere og kulturpersonligheter gir uforbeholden støtte til ungdommene som streiker for klimaet. http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/Mg4pMM/25-kulturpersonligheter-og-akademikere-Vi-stotter-skolestreiken. De får refs av Næringsministeren for å være udemokratiske. Hallo, er det udemokratisk å kritisere regjeringen for manglende hanlekraft og uvilje til å gjøre noe aktivt for en levedyktig jordklode?

Jeg heier på skolebarna (i motsetning til Sanner og Røe Isachsen)

Neste fredag blir det en storstilt skolestreik i hele Norge. Her i Oslo blir det demonstrasjoner og appeller foran Stortinget klokkn 12, men streiken vil foregå hele dagen. Et barnebarn (12 år) vil ha med mormor på demonstrasjon foran Stortinget og det er noe jeg med glede blir med på. Det er barnebarna våre som skal arve den kloden vi er i ferd med å ødelegge, derfor er det dem vi må lytte til.

Hilsen Ragnhild som vet at jeg må fly mindre og fortsette å spise mest fisk

 

2 kommentarer
  1. Takk for engasjert blogg. Jeg er helt enig, men frustrert over at alt som skal gjøres fremstilles som svært komplekst og i alle fall ikke som relevante svar til ungdommen.
   Jeg fant ut at jeg måtte sende et svært enkelt og ganske naivistisk forslag til svar som Elvestuen kunne teste ut. For ikke å havne i papirkurven eller bak slettetasten med en gang, tillot jeg meg avslutningsvis å skrive litt egenpresentasjon.
   Her er mitt forslag til: Hvordan skal du svare de klimastreikende ungdommene?

   Statsråd Ola Elvestuen,

   Snart vil tusenvis av skoleungdom avvente ditt svar på sin klimastreik. Jeg hørte dine 7 svar på en podkast nylig. Det er riktige klima og miljøtiltak, det er langsiktig og det vil kreve mye av oss alle. Men du vil ikke si noe som ikke enhver velinformert byråkrat like lett kunne si.

   Du må få frem tiltak som kan engasjere oss som borgere. Mange, særlig unge, er villige til å ta tak.

   Det er to veier vi kan angripe økende konsentrasjon av klimagasser: Kutt og fangst.
   • Kutt er i realiteten en dramatisk omstrukturering av samfunnets hydrokarbonøkonomi. Det tar tid.
   • Fangst skal man få til ved utvikling av teknologi. Så langt er det en strategi for teknologioptimister.
   Det vi vet er at norske skoger i dag har en nettofangst som nesten tilsvarer halvparten av landets bruttoutslipp . av klimagasser. Hugst, alderssammensetning osv vil endre bildet noe over tid. Men det vi også vet, er at økt skogplanting kan gi økt karbonfangst. Ny planting skal ikke være monokulturer. Vi har kunnskapen til å kunne sørge for at nye skogplantinger får et biomangfold som vi vet er nødvendig av mange grunner.

   Et nasjonalt skogplantingsprogram vil kunne engasjere oss alle, ung og gammel. Det vil være kostnadseffektivt. På sokkelen betaler olje og gassprodusentene NOK 700 (NOK 500 + € 20) pr tonn utslipp. For den karbonprisen vil vi kunne gjøre Norge mye grønnere både i by og land og mange ville entusiastisk delta i en slik dugnad.

   Vennlig hilsen,
   Per-Christian Endsjø, Ph.D Naturressursforvaltning og miljøvern
   Tidligere embetsmann i Miljøverndepartementet

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg