Spennende møte.

Gjensidig nyskjerrighet kan føre til så mangt. Det skjedde forleden.

Jeg ble kjent med forfatteren Thorvald Steen for vel 20 år siden, og kombinertløperen Jarl Magnus Riiber og jeg har i flere år hatt mye med hverandre å gjøre. Hva er vel da mer naturlig enn en prat om hverandres spennende liv ?  Det ble Jarls far, John og jeg med på da vi lørdag var på besøk hos Thorvald.

Thorvald er en av våre viktigste nåtidsforattere. Han har skrevet om korstogene, med bla fokus på den muslimske lederen Saladdin. Men enda flere er kjent med bøker med et selvbiografisk innhold. Den mest kjente er nok “Vekten av snøkrystaller”. Inntil Thorvald var 14-15 år var skihopping og tildels fotball noe av det som betydde mest i livet. Etter et fall i bakken med benbrudd var den karrieren over. En genetisk betinget sykdom ble påvist. Gradvis lammelse av musklene førte til et annet liv enn en ambisiøs14 år gammel skihopper hadde tenkt seg. Idag tilbringer han tiden i en rullestol.

Tangeringspunktet til Jarl er først og fremst hoppingen. Bare for å si det med en gang. Jeg har møtt svært få med så store kunnskaper om idrett generelt og skisport spesielt som Thorvald har. Jarl viste et par videoer fra hopping sist helg og det førte til kommentaren rundt hoppsvevets dynamikk med stor fagkunnskap.

Praten dreiet seg selvsagt om trening og den vanskelige balansegangen en kombinertløper har mellom kraft/spenst på den ene siden og kondisjonstrening på den andre. Jarl har funnet denne. Det har endt ut med 7 kongepokaler og 4 World cup trofeer og ialt 49 World cup seiere. Thorvalds kommentar eller helst påstand, var: Den viktigste muskelen i kroppen for virkelig å lykkes, sitter “mellom øra”. Denne muskelen aktiviseres i treningsarbeidet og ikke minst i konkurranser. Denne er velutviklet hos Jarl.

En velformulert erkjennelse av dette har ført til at Torvald har vært brukt som mentor i flere sammenhenger, bla Molde fotballklubb med stort hell. Han har også blitt innkalt til Norges Idrettshøyskole som foredragsholder for studentene.

Skisesongen er det slutt på nå. Nå kommer noen uker med vanlig familieliv. Thorvald hadde voksenbøker til  Jarl og Sunna og 3 barnebøker til Ronja. Restitusjon og hvile er viktig etter tøffe tak i vinter, for ikke snakke om tilkobling til andre aktiviteter for en stund.

For meg var dette også en fin dag. Når sommerhoppingen tar til i Midtstubakken, tar jeg med Thorvald en tur.

Hilsen Thor-Øistein som vil stå på videre

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg