Tanker ved årets slutt

Det er ikke særlig originalt å si at det har vært et underlig år, et år som ikke bare har vært preget av korona selv om pandemien har tatt enormt mye plass i mediene og selvfølgelig i dagliglivet til oss alle. Men det er en annen viktig ting som har preget året og som burde bekymre oss mer fremover, klimaendringene.

La meg starte med korona og si med en gang at vi, Thor-Øistein og jeg, har svært lite å klage over. Vi bor godt, har kontakt med barn, barnebarn og venner på ulike vis. Som pensjonister blir vi hverken permittert eller oppsagt og vi har hverandre. Vi savner selvfølgelig kulturarrangementer, men klarer oss fint med bøker, blader og TV. Ikke alle er så heldige som oss, det er vi smertelig klar over og vi håper med resten av befolkningen at vaksinen etterhvert vil kunne føre til at samfunnet åpner igjen og alle kan leve mer normalt. Først og fremst kan vi håpe at gamle og syke kan få besøk igjen og at sykehjemmene åpner dørene for pårørende og andre besøkende.

Koronapandemien har gjort og kommer til å gjøre et stort innhugg i vår felles økonomi samtidig med at det er helt klart at de som har minst fra før betaler den største prisen, slik det alltid vil være i et liberalistisk og kapitalistisk samfunn. Vår høyreorienterte regjering har gjort en strålende jobb i bekjempelsen av pandemien her hjemme, men det er klart at når det gjelder økonomisk kompensasjon er det de store og sterke som stikker av med den største potten.

Men en på sikt mye større trussel for oss alle er klimaendringene som vi begynner å se resultatene av nå. 2020 har vært det varmeste året siste hundrede år. Her i Norge opplever vi endringene ved mer nedbør, kortere vintre og kjøligere sommere. Hvis klimagassutslippene fortsetter som i dag regner forskerne med at økningen i temperatur for landet som helhet frem mot årtusenskiftet vil være 4,5 grader. Hva dette betyr ser vi nå konturene av. Etter en mild og regnfull desember måned i lavlandet på Østlandet fikk vi på årets nest siste dag melding om et stort jordskred i Gjerdrum, en liten kommune i det som nå heter Viken fylke. Hvor store konsekvenser dette får for alle dem som har mistet husene sine kan vi bare ane. Når dette skrives vet vi ikke om menneskeliv er gått tapt, men vi vet at flere hundrede er evakuert og noen er kjørt til sykehus med skader. Dette er dessverre ikke enestående, det meldes om økende mengder skred mange steder i Norge. I juni i år gikk et stort skred i Alta, i fjor et jordskred i Orkdal og et snøskred i Tamokdalen i Troms.

Politikerne våre lover alle som en at de har den aller beste klimapolitikken som vil redusere utslippene og stanse oppvarmingen. For meg er det da komplett uforståelig at oljeletingen fortsetter med uforminsket kraft og at det gis nye konsesjoner for ny leting og ny utvinning. Jeg hadde tro på en ung kvinne som oljeminister, men nei dessverre, hun er plassert i folden og er med på å lovprise oljen, å gi store økonomiske insentiver for å lete og å akseptere stadig flere leteområder. Med de feltene vi allerede har i drift har vi nok olje til å leve av i flere tiår fremover. Vi trenger rett og slett ikke å finne mer olje, sannsynligvis vil det ikke en gang lønne seg økonomisk og for klimaet er det en katastrofe. Rettsvesenet kan heller ikke hjelpe, Høyesterett ga staten medhold i at de kan ture frem, for “dette er en sak for politikerne og ikke for domstolene” som det står i domsbeslutningen. Det ga en vond smak i munnen å oppleve oljeministeren jublende i mediene. Eneste trøst er at det var et mindretall på fire høyesterettsdommere som vill felle staten.

Men på årets nest siste dag er det også på sin plass å se både bakover og fremover. Vi har mye å glede oss over og mye å glede oss til. Vi har forhåpentligvis lært noe dette året, lært noe om viktigheten av de nære ting, at vi ikke må reise jorden rundt for å lete etter lykken og at vi kanskje kan bremse på vårt overforbruk. Vi har begynt å gjenbruke, å reparere og å bruke beina i naturen. La oss fortsette med det.

Takk til alle som følger oss på bloggen og på gjensyn i 2021.

Hilsen Ragnhild som har hatt fem strålende skiturer før og i julen.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg