08.04.2015

 

Nytt liv for morgengymnastikken?

Seniorer ønsker så langt det er mulig å leve et aktivt liv, det ønsker jeg også. Men nå er det slik at muligheten for å være aktiv er svært varierende hos oss over 70. Noen er så heldige å kunne være i relativt høy aktivitet, andre må nøye seg med lite bevegelse. Da er det kjempeviktig å være klar over hvor lite som egentlig skal til for å få en helsegevinst. Det aller beste er naturligvis å kunne trene, gå turer og bevege seg daglig, helst minst en halv time om dagen. Men den som har problemer med å bevege seg skal vite at bare det å komme seg ut av godstolen med regelmessige mellomrom hjelper. Det aller farligste vi kan gjøre er å bare sitte lenge av gangen, sitting mobiliserer en rekke nedbrytende stoffer og går på helsa løs.  Det å sitte flere timer i strekk er noe av det verste vi kan gjøre med kroppen vår. Det skal ikke mer til enn å reise seg, gå noen skritt, kanskje ta en knebøy eller to hver annen time så motvirker vi mye av de destruktive resultatene av å sitte. Det er vist, utrolig nok, at bare det å reise seg og gjøre noen enkle øvelser kan ha like god virkning på kroppen som å trene. Det viktigste vi oppnår ved å være i bevegelse og trene er å tåle daglige gjøremål etter hvert som vi blir enda eldre.

Når vi først er inne på hva som vi kan gjøre for å bedre helsen så er det faktisk ikke så bra å ligge for lenge i sengen heller. Vi skal helst sove 6-8 timer om natten, men heller ikke mer. Det å bli liggende for lenge er også nedbrytende for kroppen.

Og så var det morgengymnastikken! Jeg husker fra min barndom morgengymnastikken i radio som stort sett besto i å vifte litt på armer og bein Ikke et vondt ord om å vifte på armer og bein, men kan vi klare litt mer – noen knebøy, kanskje en eller to armhevinger og litt (rask) gange rundt i rommet, ja da har vi gitt musklene våre en god start på dagen. Husk alltid at litt er bedre enn ingenting – det viktigste er å bruke egne muligheter for bevegelse og utnytte disse så langt det er mulig. Det er vist i flere undersøkelser at vi er trenbare langt opp i støvets år – 90-åringer kan fortsatt trene seg til en noe bedre kraft og kondisjon.

Så bli med på å komme ut av godstolen, gjør litt enkel morgengymnastikk og gi deg selv en god start på dagen.

Så her er noen enkle råd som jeg prøver å følge:

 • Ikke sitt for lenge av gangen
 • Opp og stå og enkle øvelser minst hver annen time
 • Få tilstrekkelig med søvn, men ikke for mye og ikke for lenge i sengen
 • Begynn dagen med å få musklene i sving med noen få øvelser

 

 

 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg