Børge og vi andre.

Her om dagen ble Børge Ousland 60 år. Han inviterte vel 50 venner til bursdags fest over 2 dager på Manshausen i Steigen . For de fleste ble det flytur til Bodø og hurtigbåt videre nordover halvannen time.

Først litt om Børge, selv om de fleste vel kjenner til noen av hans bragder. Etter en aktiv oppvekst på Nesodden, ble militærtjenesten til utdannelse som marinejeger i Sjøforsvaret. Utdannelse som dykker og jobb som Nordsjødykker fulgte. Her var det utfordringen på grensen av hva et menneske kan tåle, hvilket mange heller ikke gjorde. Så startet livet i is og kulde. Grønlandstur med to kompiser var starten på 30 år i Arktis og Antarktis med omveier om Himalaia og Patagonia. Det hele toppet seg da han sammen med Mike Horn, for ett par år siden, krysset Arktis fra kyst til kyst på 95 døgn uten tilleggsforsyninger  Om alt dette har det blitt til mange bøker, masse heder og selvsagt foredrag rundt i verden. Hans bragder beskrives av dem som har greie på det, som unike.

Han måtte selvsagt holde tale til/for oss på Manshausen. Han understreket at dette ikke var primært for ham selv, men for alle de inviterte som på forskjellig vis hadde bidratt til hans prestasjoner. Når jeg tenker på hans måte å beskrive det han har gjort i bøker og i foredrag, forbauser dette meg egentlig ikke. Ordet “jeg”, er han varsom i bruken av. Han snakker heller om “vi” og samspillet med naturen. Detaljene i alt han gjør, i forberedelser og gjennomføring er nok en nøkkel til at han kommer frem. Nå sist ble den siste medbragte matbiten svelget ned ved målpassering.

Bildet viser Ibrahim, forretningsmann fra Dubai, Thorleif Thorleifsson, som sammen med Børge seilte Nord-ost og Nord-vestpassasjen med Børge, og undertegnede.

Av gjestene kjente jeg nok 10 fra før. Men etter nesten 3 døgn sammen skjedde noe. De fleste hadde spennende bakgrunn og historie å fortelle, så det ble lite “small talk”, når alt kom til alt. Ett par eksempler. Forretningsmannen fra Dubai som Børge ble kjent med på Nordpolen, fortalte spennende om livet der nede. Etter hvert ble det en samtale ut av det, men vi avholdt oss  fra endel spørsmål om Oljestatenes forhold til “dette og hint”.

Vi blir best kjent når vi gjør ting sammen som tur i fjellet, båtfiske, padling, seiltur med katamaranen, badstue med stamp på brygga osv. For ikke snakke om praten i spiserommet, når som helst rundt bordet med mat eller bare kaffe koppen.

Jeg traff igjen Erling Kagge. Vi hadde ikke pratet sammen på mange år. Endel år tilbake i tid, gikk han til Nordpolen med Børge. Nå ble det mest prat om boka han har skrevet om “Å gå”. Jeg ser stadig i den. Les den! I fullt alvor: Å gå er en viktig og undervurdert aktivitet.

Så kan vi til slutt se på hva jeg har prøvd å gjøre for og med Børge? Etter mange år med erfaring med utholdenhets utøvere, har jeg prøvd å være en samtalepartner for ham. Veldig spennende for meg og forhåpentligvis litt nyttig for han. Nå går vi noen turer i skogen og han spør ofte, hvordan har du det ?

Hilsen en takknemlig TØ som har vært på en flott tur til Manshausen.

Ps. Dere finner mer om stedet på Google.

2 kommentarer
  1. Var på Manshausen for 3 år siden- en opplevelse også i arkitektur! Godt kjent ute i verden, gjester dengang var arkitekter fra Australia og sør-Europa, bør oppleves!!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg