Gjensyn med Seefeld.

For 35 år siden var jeg lege i skiforbundet i Verdensmesterskapet i Seefeld. Norge vant mye, jeg nevner navn som Berit og Ove Aunli, Oddvar Braa, Tor Håkon Holte, for ikke snakke om Anette Bøe som toppet sin karriere nettopp her. At Vegar Ullvang og Bjørn Dæhlie var unge og lovende var også spennende. At det ble mye medaljer satte vi alle pris på, men for doktern var nok det vesentligste at de fleste holdt seg friske.

En liten sladre historie:  En finne, liten og hjulbeint som noen knapt hadde hørt om, vant 15 km med god margin. Finnene har en lang historie med forskjellige tiltak for å toppe utøvernes form. I 1985 mumlet både vi og andre om denne prestasjonen, ikke høylytt, for ingen er juksemakere/dopere uten håndfaste bevis. Etter en god del år sto imidlertid gullvinneren selv frem og fortalte om blodposen han hadde fått i forkant. Når alt kommer til alt, det var nok endel som skjedde som ikke tålte dagens lys.

For noen år siden ble jeg med iTeam Riiber. Dette er først og fremst ett team rundt kombinert-løperne Jarl og Harald. Det er far John, mor Ann-Kristin, Jalrs samboer Sunna, hopptrener Roy og gammel-doktern. Jeg prøver å være nyttig med omlag 50 års erfaring med toppidretten, egentlig litt av et privilegium. Det gikk bra da vi stilte i Verdens-mesterskapet i Seefeld ifjor, men Iår ble det storveis med Jarls seiere de 3 renn-dagene. 2 av dagene var brødrene også best i bakken.

Dag 2 ble Harald disket pga “uregelmessigheter” med hoppdressen. For folk flest høres dette temmelig tåpelig ut, derfor litt forklaring. Er feks denne hoppdressen for stor, slipper den inn for mye luft osv, osv. flyr hopperen for langt i bakken. Derfor er det klare regler hvordan dressen skal se ut og hvordan den skal fungere. Det internasjonale forbundet har ansatt en mann (tysk) som kontrollør. Vilkårlig velger han ut noen utøvere i bakken konkurranse dagen. Harald ble kontrollert første dag og dressen ble godkjent, dag 2 ble samme dress misskjent, kontrolløren var nå misfornøyd med ett par sømmer og det var det. Det er intet rom for protest eller appell. For meg er dette å være uten rettssikkerhet, ingen tørr protestere. “Det kan bli verre neste gang”.

Så noen ord om kombinert på ski. Allsidighet på ski er fremelsket av oss nordmenn. For omlag 100 år siden kunne du ikke delta i hopprennet i Holmenkollen uten å ha gått langrenn først. Tenk på vår første store stjerne, Thorleiv Haug. Glimrende både i bakken og løypa. Egentlig en fysiologisk umulighet. Utøveren skal ha muskulatur med spenst og styrke samtidig som han skal ha muskelfibre som tilsier stor utholdenhet. De beste ( særlig Jarl) er “der”. De hopper like bra som spesial-hopperne og på kortere distanser er de på samme nivå som spesial langrenns-løperne.

Tilslutt, Seefeld er en flott alpeby. Rolige gågater, bra hoteller og restauranter. Nordmenn pleier å sette preg på hele byen på en hyggelig måte.

Takk for denne gangen!

Hilsen Thor-Øistein

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg