Sportsvasking

I dag var det igjen demonstrasjon foran den SaudiArabiske ambassaden. Vi var flere enn det ser ut til på bildet, men avstand og smittervern ble praktisert. Som alle tidligere fredager ropte vi “Free Raif Badawi” og “Free all prisoners of concience. Dette har vi holdt på med i regi av Amnesty i 5 år. Selv om Saudierne lukker ørene er de ikke immune overfor internasjonal fordømmelse. De gjør alt de kan for bedre sitt omdømme  for å få vesten til å tro at de er en fredselskende likestillingsnasjon som følger menneskerettene. Her kommer hvitvaskingen inn.

I dag var de appell ved Håvar Melnæs, redaktør i Norges eneste seriøse fotballmagasin, Josimar. Han kunne fortelle hvordan stater vi nødig vil sammenlikne oss med, bruker sport og idrett for å sminke sitt omdømme, bl.a. Saudi Arabia. Det er mange eksempler på sportsvasking som det kalles – nemlig hvitvasking av menneskefiendtlige regimer ved hjelp av store sportsarrangementer.

Her er eksemplene mange. Det mest nærliggende akkurat nå er fotball-VM i Qatar. Alle vet at Qatar bruker slavearbeidere som lever og arbeider under de mest forferdelige forhold til å bygge stadier og andre faciliteter til VM i 2022. Og nesten ingen sier noe. Norges fotballforbund sitter helt stille i båten og kommer til å sende utøvere til et arrangement som burde vært boikottet.

Det var nære på at SaudiArabias kronprins fikk kjøpt den engelske premier league klubben Newcastle United gjennom sitt Public Investment Fund. Store internasjonale protester fra menneskerettsgrupperinger førte til at kronprinsen trakk budet sitt til stor skuffelse for Newcastle fans som så for seg mange friske penger til klubben. De mange og uhyrlige menneskerettighetsbruddene i SaudiArabia kunne ikke trumfe utsiktene til mer penger til fotballen.

Andre nærliggende eksempler er Kina som soler seg i glansen fra sommerOL i 2008, et OL som førte til at en million kinesere ble tvangsflyttet fra sine hjem for å gi plass til lekene. Ingen nasjoners idrettsforbund lot til å la seg skremme bort fra å delta eller tok dette opp med kineserne. Og nå, når vi vet hvordan Kina behandler sine minoriteter som Uigurene, er Kina tildelt vinterOL i 2022. Dit reiser norke utøvere uten å tenke på at de er med på en gedigen sportsvasking.

At internasjonal og nasjonal idrett er med på denne groteske sminkingen av regimers omdømme er helt enkelt ufattelig. De gjemmer seg bak at idretten er samlende og bra for integreringen, hvilket er riktig. Men disse store idrettsarrangementene som OL og VM i land som undertrykker befolkningen er hverken samlende eller bra for integreringen. Det er rett og slett skammelig at Norges fotballforbund ikke setter foten ned og nekter å være med på et VM som bygger på slavearbeid. Likeledes kunne Norges olympiske komite være i front for å peke på hva Kina gjør med sin befolkning for å kunne sole seg i glansen fra et OL. Men der er de ikke,

Hilsen Ragnhild som lar seg opprøre over unfallenheten i idretten.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg